Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΟ-ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ ΤΙΤΑΡΙΟΝ ΟΡΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).








ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΟ-ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ...

    Σε μια θέση κλειδί, στις απολήξεις των Πιερίων και στο τελευταίο τμήμα του Τιταρίου όρους . Το Πυροβολείο έχει υψόμετρο 650 μέτρα και απέχει από την  εκκλησία των Αγίων  Αναργύρων 1500 μέτρα περίπου.
  Είναι μια απόλαυση , αυτή που σου δίνει η ολοκληρωμένη εικόνα του επιβλητικού φαραγγιού –η λεγόμενη Χούνη- με τα ανθρωπόμορφα βράχια, του απέναντι βυζαντινού λόφου με την καστροπολιτεία, αλλά και το όλο οικιστικό συγκρότημα των Σερβίων.
  Το πλάνο δένει καταπληκτικά, με τα δασωμένα Πιέρια και τον υπέροχο κάμπο με τη λίμνη. Όλα τα έχεις στα πόδια σου…
  Το Πυροβολείο μαζί με την κορυφή που υπάρχει απέναντι και ονομάζεται Κούκος ,ο βράχος με τον σταυρό πάνω από τους Αγίους θεοδώρους και δίπλα από τη Βυζαντινή Βασιλική , είναι οι δυο κορυφές, οι δυο πυλώνες της εισόδου της Χούνης. Η θέα τους από τα Σέρβια είναι χαρακτηριστηκότατη και πανέμορφη.
  Το Πυροβολείο κατασκευάστηκε το 1953 στα πλαίσια της στρατιωτικής θωράκισης της χώρας και είναι προιόν του αμυντικού δόγματος της εποχής εκείνης. Αποτελεί σίγουρα σημαντικότατη στρατηγική θέση για το σκοπό αυτό.
  Η δυσκολία της κατασκευής μεγάλη , για τα περιορισμένα μέσα της εποχής. Η παράδοση αναφέρει τον τραυματισμό ενός στρατιώτη και την περίθαλψή του από τον αείμνηστο γιατρό Αρ. Χρηστάκη  στη θέση ‘Τούμπα’. Επίσης το γκρέμισμα ενός μουλαριού που κουβαλούσε υλικά στον φοβερό φάραγγα..
  Η ανάβαση στο Πυροβολείο ήταν μια αγαπημένη συνήθεια, μια σχεδόν καθημερινή εκδρομή, για τους άνω των 40 ετών σήμερα (κυρίως άνδρες), κατοίκους των Σερβίων.
Τότε η πρόσβαση ήταν πιο εύκολη λόγω της χρήσης του μονοπατιού από τους βοσκούς με τα κοπάδια που ήταν πολυάριθμα στην γειτονική Μπρουσιάνα.
  Σήμερα χάρη στη προσπάθεια και προσωπική εργασία συμπολιτών μας  η σήμανση-χάραξη που υπάρχει και ξεκινάει από το τέλος του περιπατητικού διαδρόμου της Χούνης τη γνωστή ‘Δέση’, σε οδηγεί με ασφάλεια έχοντας σε δύσκολα σημεία τη βοήθεια ατσαλοσύρματος.
 ‘Ετσι δεν είναι μια απόδραση μόνο για τολμηρούς αλλά αξίζει το εγχείρημα για τον καθένα. Μια δίωρη διαδρομή-ανάβαση παίρνοντας μαζί λίγα απαραίτητα ατομικά είδη.
  Όσο αφορά το κάθε αυτό κτίσμα είναι στέρεο και συμπαγές με ελάχιστες φθορές εσωτερικά και η άκρη της οροφής του, σε οδηγεί σε ένα απίστευτο θέαμα, που κόβει την ανάσα.. Το βάθος της Χούνης, του τρομερού φαραγγιού φαίνεται από εκείνο το σημείο τελείως κατακόρυφα και κάθετα σε βάθος 250 μέτρων. Φυσικά απαιτείται μεγάλη προσοχή!
  Η τεράστια Ελληνική Σημαία που βρίσκεται σε διπλανό βράχο , δεσπόζει και είναι ορατή από πάρα πολύ μακριά. Τοποθετήθηκε τα τελευταία χρόνια κι αυτή με πρωτοβουλία συμπολιτών μας.
  Ο συνδυασμός του Πυροβολείου με την μεγαλοπρεπή Σημαία, που κυματίζει συνεχώς από το μόνιμο αεράκι της κορυφής σε πλημμυρίζει από συναισθήματα..
Καλή διαδρομή !  

BINTEO
     ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου